Lotte Ruyten in haar kantoor.
Zelfstandig wonen, maar wél met elkaar: wachtlijst groeit zo hard dat je wel drie Thuishuizen kan bouwe
In de vijf jaar dat het Thuishuis in Woerden bestaat, is de wachtlijst voor een plekje in deze woonvorm voor ouderen flink gegroeid. Dat zegt Lotte Ruyten van het Thuishuis, waar zes 58-plussers wonen. Volgend jaar gaat het Thuishuis in Reeuwijk open.
Nog voordat het Thuishuis in Woerden, aan de Prins Mauritssingel, vijf jaar geleden werd geopend, bestond er al een wachtlijst voor gegadigden. Het concept, dat is bedacht door Jan Ruyten uit Kamerik, sloeg enorm aan. Nog steeds heeft deze manier van samenwonen voor ouderen een zekere aantrekkingskracht. Sterker nog, de behoefte lijkt te groeien. De wachtlijst is inmiddels opgelopen tot zeker dertig.
‘Mensen blijven er langer wonen’
,,Met de mensen op de wachtlijst kunnen we moeiteloos thuishuizen bouwen in Kamerik, Harmelen en Zegveld’’, zegt Ruyten: ,,Het blijkt dat ouderen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen als hun kinderen de deur uit zijn en hun eigen huis te groot is geworden. De doorstroom in ons huis is niet heel groot. Mensen blijven er lang wonen. Het doel is dat ouderen op elkaar letten en niet vereenzamen.”
Ruyten bevestigt dat er inmiddels gesprekken zijn met woningbouwverenigingen en de gemeente over nieuwe vestigingen. ,,Er wordt overal in de gemeente Woerden gebouwd. Wij houden dat natuurlijk goed in de gaten. Het aanbod van woningen voor ouderen is gering en de behoefte aan woonvormen zoals het Thuishuis is groot.”
Gezamenlijke leefruimten
De bewoners aan de Prins Mauritssingel hebben elk hun eigen woonruimte, bestaande uit een woon- en slaapkamer, een badkamer en een kleine pantry. Deze ruimte wordt naar eigen smaak en wensen ingericht. Met elkaar delen de bewoners een gezamenlijke keuken, woonkamer, een hobbyruimte, een logeerkamer en een buitenruimte/tuin.
Onderlinge twisten komen natuurlijk voor, niets menselijks is hen vreemd
Levert het geen onderlinge twisten op als mensen zo dicht op elkaars lip wonen? ,,Dat komt natuurlijk voor, ook bij ouderen. Niets menselijks is hen vreemd. De een heeft meer hulp nodig dan de ander en de een gaat sneller dan de ander. Dan kan tot ergernissen leiden. Toch komt het meestal weer goed en zo niet dan bemiddelen wij.”
Meer thuishuizen in Nederland
Inmiddels zijn er overal in het land Thuishuizen verrezen zoals in Harderwijk, Noordwijk en Deurne. In een aantal gemeenten worden inmiddels ook haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd om uiteindelijk tot een vestiging van zo’n leefvorm te komen. Volgend jaar gaat het Thuishuis in Reeuwijk open.
Er komen acht woningen in het monumentale voormalige klooster naast de Petrus en Pauluskerk in Reeuwijk-Dorp. De verbouwing is op dit moment in volle gang en wordt bekostigd door bijdragen van Reeuwijkers zelf. ,,Wij hebben nog geen openingsdatum, maar in de loop van 2024 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen’’, zegt René Groenendijk van de Stichting Thuishuis Reeuwijk.
Het is nog niet bekend wie er komen te wonen. ,,Reeuwijkers zijn gewend om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Wij denken dat de animo groot zal zijn. Maar of dat echt zo is? Dat moet blijken uit onze informatiebijeenkomst over dit project’’, zegt Groenendijk. Hij doelt op de bijeenkomst op zaterdag 25 november om 14.30 uur in het Dorpshuis.