Vrijwillige ‘automaatjes’ zijn van onschatbare waarde tijdens lockdown

HARMELEN – We blijven zoveel mogelijk thuis, werken aan de keukentafel en beperken bezoek. Alles om met elkaar te zorgen dat het aantal coronabesmettingen wordt teruggedrongen. Maar soms moet je toch de deur uit. Voor een afspraak bij de dokter bijvoorbeeld, of voor een essentieel bezoekje aan een hulpbehoevend familielid.

Niet voor alle inwoners van onze provincie is zo’n bezoek vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze geen vervoer hebben. Voor die mensen is er het ‘automaatje’: een vrijwillige chauffeur die de in deze tijd zo essentiële ritjes rijdt met zijn eigen voertuig.

Het automaatjes-project van de ANWB, gemeenten en welzijnsorganisaties zorgt er met vrijwillige chauffeurs voor dat minder mobiele plaatsgenoten worden rondgereden. Behalve dat dat fijn is omdat het vervoer geregeld is, ontstaan er ook vaak warme contacten.

“Al ruim voor de coronatijd maakte ik gebruik van ‘automaatje’, hoor”, begint mevrouw Neijenhuis uit Harmelen haar verhaal. “Zo’n automaatje bracht me dan naar een vriendin, naar mijn man in het ziekenhuis of bijvoorbeeld naar de kapper. Nu rijden de automaatjes alleen nog essentiële ritten, zoals vandaag naar mijn medisch pedicure. Ik zou niet weten wat ik zonder ze zou moeten!”

Film en interview RTV Utrecht