Stichting Thuishuis Woerden is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. Ze hanteert een proactieve werkwijze en de ‘geef-nooit-op’ methode. Het uitgangspunt is de vraag van de ouderen om op een gezellige manier samen oud te worden. Het Thuishuisproject bestaat uit diverse activiteiten, waarvan het OuderMaatje een belangrijke is.
Het OuderMaatje is een uitje voor ouderen die nieuwe mensen willen leren kennen. Een gezellige middag gericht op het maken van nieuwe contacten met leeftijdsgenoten. De uitjes bieden de mogelijkheid voor ouderen om elkaar beter te leren kennen en wellicht iemand te ontmoeten die dezelfde interesse of hobby heeft. Om vervolgens nog eens mee af te spreken. “Met een maatje van mijn eigen leeftijd, praat ik makkelijker over vroeger”, aldus een enthousiaste deelnemer
Lotte Ruyten, vrijwilligerscoördinator van de stichting: “Dankzij het Richard Hoogland Fonds en onze fantastische vrijwilligers hebben we de afgelopen maanden al meerdere OuderMaatjes kunnen organiseren voor vele (thuiswonende) ouderen. Door de bijdrage van het Richard Hoogland Fonds kunnen we de activiteiten kosteloos aanbieden, waardoor echt iedereen mee kan doen en geld geen drempel hoeft te zijn om ‘over de drempel te komen’ en weer mee te doen.” Volgens Ruyten kan dat voor ouderen soms best spannend zijn.
OuderMaatje: drempel verlagen, moed inpraten
Veel van de ouderen die naar een OuderMaatje-activiteit komen hebben een klein netwerk en willen deze graag uitbreiden. Gezellig met anderen kletsen, ontmoeten en er even uit zijn. Doordat sommige ouderen lang/veel alleen zitten kan de stap om weer deel te nemen groot zijn. “Om deze drempel te verlagen sturen we vaak een persoonlijke uitnodiging en bellen waar nodig de ouderen nog even op, om moed in te praten”, zegt Ruyten Daarnaast kunnen de AutoMaatjes van Stichting Thuishuis Woerden ervoor zorgen dat de ouderen veilig en op tijd bij de activiteit aankomen.
Tijdens de OuderMaatjes worden er regelmatig nieuwe contacten opgedaan, gegevens uitgewisseld en is er regelmatig weerzien met een oude bekende. De ouderen zijn enorm dankbaar en blij deel te mogen nemen aan de activiteiten. Ze genieten ervan, bloeien op, komen uit hun isolement, wat soms zelfs gepaard gaat met een traan van opluchting en blijdschap.
publicatie Richard Hoogland Fonds september 2021