Uitjes voor ouderen in de knel door drastische bezuiniging: ‘Miljoenen voor Rembrandtbrug, maar niet voor ouderen’

Uitjes voor ouderen in de knel door drastische bezuiniging: ‘Miljoenen voor Rembrandtbrug, maar niet voor ouderen’

De Thuisbus, waarbij ouderen in Woerden tijdens de zomer elkaar wekelijks ontmoeten met koffie of thee, loopt gevaar. De gemeente is van plan om de subsidie voor moederorganisatie Thuishuis drastisch te verminderen. 

Lotte Ruyten tussen de ouderen die het naar hun zin hebben bij de Thuisbus op het grasveld bij Weddesteyn. © Rianne den Balvert

,,Ik heb de gemeente gebeld en gezegd dat het een schande is. Wel miljoenen voor een Rembrandtbrug, maar niet voor voorzieningen voor ons als ouderen’’, zegt Margreet Markus.

De 85-jarige Woerdense is een van de trouwe bezoekers van de Thuisbus, die deze maandag is te vinden op het gras bij zorgcentrum Weddesteyn. Ze noemt het werk van Thuishuis Woerden ‘heel belangrijk’ voor ouderen. Is het niet voor het praatje, dan wel voor de vervoersdienst Automaatje of een van de andere activiteiten die onder de paraplu van de Thuishuis vallen. ,,Ik hoorde van bezuinigingen en dacht: daar moet ik wat voor doen. Toen heb ik naar de gemeente gebeld en gezegd dat ik het er niet mee eens ben.’’

Thuishuis Woerden krijgt globaal een kleine 130.000 euro subsidie. Volgend jaar wil de gemeente dat met een derde verminderen. ,,Dat betekent dat activiteiten in de knel komen’’, zegt Lotte Ruyten, de coördinator van de stichting. ,,We hebben drie betaalde krachten (samen twee voltijdsbanen of fte, red.). Dat kan dan niet meer. Dus heeft het bestuur officieel een bezwaarschrift ingediend, dat nu in behandeling is.’’

Duurder

Ze wijst op het vele werk dat de stichting eigenlijk uit handen neemt (ook financieel) van de gemeente. ,,Als wij er niet zouden zijn en de gemeente zelf alles moet regelen voor de ouderen en is ze veel duurder uit. De gemeente prijst ons de hemel in, maar snapt niet wat er allemaal bij komt kijken.’’

De ‘winst’ van de stichting zit volgens Ruyten behalve in het plezier (Thuisbus) en het onmisbare gemak (Automaatje) in de vroegtijdige signalering van problemen. ,,Onze vele vrijwilligers – 150 in getal – horen de verhalen van mensen met wie ze te maken krijgen. Zij kunnen problemen, zoals eenzaamheid, tijdig aankaarten. Dat is onbetaalbaar.’’

De Thuisbus, een van de zomerse pijlers van de stichting, ging vier jaar geleden voor het eerst rijden. De bedoeling is vooral om (eenzame) ouderen die zelden nog hun huis uitkomen toch naar buiten te krijgen en anderen te ontmoeten. En dat in de eigen wijk, zodat ouderen niet tegen de drempel van een reisafstand aanlopen.

Onder de mensen

Tegen 14.30 uur rijdt de bestelbus deze maandag de afgesproken plek bij Weddesteyn op. De luifel wordt uitgeklapt, de achter- en zijdeur gaan open en tafels en stoelen worden klaargezet, net als de kannen koffie en thee. Ouderen kunnen zo weer een middag ‘onder de mensen’ zijn.

,,Ik vind het elke keer weer heerlijk om hier anderen te ontmoeten en een praatje te maken’’, zegt Margreet Markus. ,,Het is alleen in de zomermaanden, dus als het in het najaar weer is afgelopen, weet ik nu al dat ik het ontzettend ga missen. Ik kijk er elke keer weer naar uit.’’

Zo denken ook Annie Blonk en Coby van Dijk-Kooyman er over. Hoewel de belangstelling de afgelopen jaren sterk gestegen is, snapt de laatste niet dat niet nóg meer Woerdense ouderen komen. ,,Ik heb mensen in mijn buurt uitgelegd hoe leuk het is. Dan krijg ik te horen: ik ken daar niemand. Nee, zeg ik dan. Als je wel gaat, leer je juist mensen kennen.’’

Gezellig

Blonk: ,,Om hier te komen, moet ik elke keer een half uur lopen. Dat heb ik er voor over. Zo geweldig en gezellig is dit. In de winter mis ik het enorm. Ik heb thuis geen geraniums, anders zou ik daar achter zitten. Daar moet ik niet aan denken.’’