Thuisbus Woerden gaat vaker de wijk in

Bron: AD

Het wordt steeds drukker bij de Thuisbus, het initiatief van stichting Thuishuis Woerden. Eens per week stopt de bus in een wijk en kunnen (eenzame) ouderen er koffie drinken en een praatje maken. Het is zo’n succes dat de Thuisbus niet langer eens per week maar vanaf maandag drie keer per week de Woerdense wijken aan doet. Een authentieke bel kondigt de komst van de bus straks aan.

We hebben wel eens vijftig mensen bij de Thuisbus gehad, zegt Lotte Ruyten van de stichting Thuishuis Woerden. Het blijkt een doorslaand succes.

Behoefte

„Er is duidelijk behoefte aan een laagdrempelig en makkelijk bereikbare en vrijblijvende plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten’’, zegt Ruyten. Vandaar dat de stichting vanaf maandag drie middagen per week in de Woerdense wijken aanwezig zal zijn: „Vorig jaar was eigenlijk een proefperiode. Die proef was echt succesvol en daarom willen wij uitbreiden. Daarvoor zoeken wij nog vrijwilligers die als gastheer of -vrouw kunnen optreden, die ouderen op hun gemak stellen en eventueel even helpen om bij de bus te komen.’’

De bus nieuwe stijl krijgt, net als de ijscoboer vroeger, ook een bel. Die kondigt de komst van de Thuisbus in de wijk aan. Ruyten moet zo’n fraaie bel overigens nog wel even zien te vinden.

De speciale camper, met bijbehorend terras, gaat vanaf maandag weer rijden. Dan stopt de bus op het Hofplein in Woerden. De bedoeling is dat de drempel om een bakje koffie te komen doen voor ouderen zo laag mogelijk te houden. De bus moet dus de gezelligheid bieden die de ouderen van oudsher thuis gewend zijn. Een soort huiskamer.

Ernst

De ernst van eenzaamheid is onverminderd groot, stelt Ruyten. Eenzaamheid kan tot lichamelijke en psychische klachten leiden. Eerder bleek uit onderzoek van de ggd’s dat maar liefst één op de twee alleenwonende ouderen gevoelens van eenzaamheid heeft. Ook Stichting WelzijnWoerden, waar Thuishuis onder valt, probeert met diverse andere activiteiten ouderen uit hun isolement te halen.

Vooral in de zomermaanden lijden velen onder het alleen zijn. Om te zorgen dat de ouderen in de zomer niet thuis blijven zitten, probeert de stichting een deel van de activiteiten die ze organiseert dan ook in de zomermaanden overeind te houden.

Idee

De Thuisbus is een idee van Lotte Ruyten zelf. De stichting heeft inmiddels al veel ervaring met ouderen. Bijvoorbeeld met het Thuishuis waarin alleenstaande ouderen samen in een groot huis wonen. Verder vallen ook de initiatieven als het OuderMaatje en het onlangs bekroonde AutoMaatje onder de stichting.

Ruyten: „Veel mensen zoeken alleen wat gezelligheid en een kopje koffie, waarvoor je geen ander vervoer nodig hebt. Waar kan je daar nou voor terecht?’’

De Thuisbus is een geschenk geweest van het VSB-fonds.