Peter Knieriem – RTV Utrecht – Woensdag 11 oktober 2023
Woerden – De Woerdense telefooncirkel bestaat 40 jaar. Het idee is simpel: dagelijks bellen de deelnemers elkaar op een vast moment om te horen of het goed gaat. Is dat het geval dan wordt de volgende deelnemer gebeld. Net zo lang tot de cirkel rond is. Het dagelijkse belletje geeft de vaak oudere deelnemers een gevoel van veiligheid. En het is gezellig. “Je hebt elke dag contact met iemand, dat is voor mij heel belangrijk.”
Elke dag rond negen uur ‘s ochtends start een vrijwilliger de Woerdense telefooncirkel. Deze week is dat vrijwilliger Trudy Kroon: ‘Hallo, met Trudy, hoe is het?’. Trudy maakt een praatje met Joop Versluis (74) aan de andere kant van de lijn. Het gaat goed hoort ze. Na een paar minuten hangt ze op, waarna Joop de volgende deelnemer van deze telefoonketting opbelt. De 88-jarige Nies Sprong pakt de telefoon op en ondanks wat rugklachten hoort Joop dat het ook met haar oké is. Er wordt doorgebeld en uiteindelijk belt de laatste deelnemer vrijwilliger Trudy waarna de cirkel rond is.
Dood aan tafel
Drie belcirkels zijn er inmiddels in Woerden en dat al vier decennia lang. Reden voor een feestje dus. “We hebben taart en een advocaatje met slagroom”, vertelt Trudy. Zij werkt al jaren bij de telefooncirkel die de veelal oudere deelnemers een fijne start van de dag geeft. “Het is zo gezellig”, vertelt Nies. “Ik ken iedereen, niet van gezicht, maar je hebt elke dag contact. Dat is voor mij heel belangrijk.”
“Je hebt het over van alles. De ene heeft dit beleefd en de ander dat”, zegt Joop. “Je moet wel op de tijd letten, want soms praat je te lang. En je moet wel door.”
De deelnemers wonen vaak al lang alleen en zien soms weinig mensen. Als er ‘s ochtends niet opgenomen wordt, komen de vrijwilligers van de telefooncirkel direct in actie. Elke deelnemer geeft een sleuteladres op, vaak zijn dat de buren die een sleutel van het huis hebben. Het sleuteladres wordt opgebeld en gevraagd om even langs te gaan. Meestal is het loos alarm. Trudy: “Ik heb wel eens meegemaakt dat de politie voor de deur stond, maar dat de mevrouw in kwestie de telefoon niet had gehoord omdat ze haar gehoorapparaatje niet in had.” Soms is er wel wat aan de hand. “Het is wel eens voorgekomen dat er een mevrouw dood aan tafel zat, met haar eten nog voor zich. Dus ze was de avond ervoor overleden en ze is door ons dus de volgende dag gevonden.”
Geweldige uitvinding
Het geeft het belang van de telefooncirkel aan. Trudy denkt dat dit soort belkettingen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. “Er zijn natuurlijk steeds meer mensen die alleen wonen en ze wonen ook steeds langer alleen. Ja, ik vind het een geweldige uitvinding.”
De 88-jarige Nies kan dat alleen maar beamen. Zelf was ze jarenlang vrijwilliger, startte elke morgen de telefooncirkel, en nu is ze alweer jaren deelnemer. “Het is zo belangrijk, tegen de eenzaamheid. En er als er wat met mij zou gebeuren lig ik geen week in m’n flat, hooguit 24 uur.”
Woensdag 11 oktober werd het 40 jarig jubileum feestelijk gevierd met vrijwilligers en deelnemers van de Telefooncirkel, een project dat valt onder Stichting Thuishuis Woerden.