‘Soms staan er al mensen te wachten op ons.’ Interview met vrijwilligers Wim en Sandra bij de Thuisbus

‘De bus trekt altijd de aandacht’: Sandra en Wim ‘runnen’ een bijzonder terras in Woerden.

IndeBuurt 29 juni 2022, Kirsten Bliekendaal

Koffie, koekjes en een kletspraatje, meer is er niet nodig om iemand zijn of haar dag te maken zien Woerdenaren Sandra de Koning en Wim den Hertog. Op hun rondreizende terras mag iedereen plaats nemen. ‘Je maakt de drempel lager voor mensen om elkaar aan te spreken, dat doet mensen goed.’

Elke maandag van mei tot en met september rijden Sandra en Wim naar Park Oudeland of het grasveld bij Weddesteyn. Daar tillen ze de stoelen en tafels uit de speciale bus en zetten de luifel uit.

“Soms staan er al mensen te wachten op ons”, zegt Sandra. “Ze kijken er echt naar uit. We schenken gratis koffie, thee en iets lekkers voor de, voornamelijk, ouderen die op het terras afkomen.” Een concept dat is opgezet door Stichting Thuishuis Woerden waar Sandra en Wim vrijwilligers zijn.

Drempel

“Veel mensen zijn eenzaam. Ze vinden het moeilijk om contact te maken bijvoorbeeld. Door een terras buiten neer te zetten is de drempel lager dan dat je ergens binnen moet stappen”, zegt Wim.

“Buiten is van iedereen en je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Ik heb wel eens gehoord dat mensen die ergens nieuw zijn komen wonen compleet werden genegeerd toen ze een gezamenlijke ruimte binnen kwamen. Bij de thuisbus is de sfeer losser waardoor het makkelijker aansluiten is.

Deze zomer rijdt de thuisbus voor het vierde jaar op rij rond. “We zien elk jaar en soms wekelijks nieuwe gezichten op het terras. Soms blijven mensen zitten als het tijd is om op te ruimen. Dat is dan een goed teken. Ik denk dat er echt behoefte aan de thuisbus is”, zegt Sandra.

Maar soms verdwijnt er ook een gezicht. “Het is wel zo dat veel mensen op leeftijd zijn, dus er overlijden ook mensen gedurende het seizoen. Daar staan we altijd bij stil. Het is ook wel eens lastig, je bouwt toch een band op met de mensen.”

Net als Wim is Sandra vrijwilliger van het eerste uur. Sandra: “Ik wilde graag voor mensen zorgen, mijzelf nuttig maken. Ik doe graag mensen een plezier, maar ik heb er ook veel plezier aan.” Sandra is vaak druk in de weer met de koffie en thee terwijl Wim praatjes maakt met de mensen op het terras.

Mannenpraat

“We hebben geen goede rolverdeling”, zegt Wim met een lach. “Ik heb gemerkt dat de mannen het prettig vinden als er ook een man rondloopt. Soms willen ze even praten als mannen onderling. Dan hebben ze het over de economie of bijvoorbeeld hun werk van vroeger.” Sandra: “Vrouwen praten toch vaak over andere dingen.”Op de dinsdag en woensdag zetten andere vrijwilligers de thuisbus neer op een locatie in Woerden. Je kunt de bus onder andere vinden in de boekentuin (Snel en Polanen), Irisstraat, Molenvliet en Westdam. Ook gaat de bus af en toe op de donderdagen naar een ander dorp in de gemeente Woerden. Klik hier voor het hele programma met tijden en locaties. Lijkt het je leuk om aan te sluiten als vrijwilliger? Neem dan contact op met Lotte Ruyten.