Goodybag Thuishuis Woerden ‘lichtpuntje in donkere dagen’

• Lotte Ruyten en Tweede Kamerlid Liane den Haan vullen een tasje. Foto: Floris Bakker

WOERDEN • Zo’n 850 thuiswonende ouderen in de gemeente Woerden krijgen voor kerst een tasje vol verrassingen aan huis bezorgd.

Het is deze maandagochtend druk in Café Victoria. Met een tasje in de hand lopen mensen langs tafels vol spullen. “We proberen vandaag met elkaar zo’n 850 goodybags te vullen”, vertelt Lotte Ruyten, coördinator van Thuishuis Woerden. “Da’s een hele klus, dus heb ik wat hulp ingeschakeld. Een groep vrijwilligers van de Bethlehemkerk wilde wel komen. Daar ben ik natuurlijk superblij mee.”

Ook Tweede Kamerlid Liane den Haan uit Woerden is aanwezig. Het voormalig boegbeeld van ouderenbond Anbo en oprichter van ouderenpartij Goud Nederland wilde graag een uurtje komen helpen. Ze vindt het een mooi initiatief. “De tijd rondom kerst is voor veel ouderen een moeilijke periode. Ze voelen zich eenzaam, dus een klein gebaar als dit is van grote betekenis.”

Winterfeest
In het verleden nodigde Thuishuis Woerden ouderen uit voor het jaarlijkse Winterfeest. Dat gebeurde via de Thuisbus of AutoMaatje Woerden. Volgens Ruyten waren dat altijd hele gezellige middagen. “We zagen bezoekers genieten van het contact, de gezelligheid: gewoon van het ‘eruit’ zijn. Ons doel is ook om eenzaamheid onder ouderen te verminderen en te voorkomen.”

Vanwege corona kon het feest twee jaar op rij niet doorgaan. “Om te laten weten dat we aan onze bezoekers dachten, besloten we hen te verrassen met een goodybag. Het eerste jaar bezorgden vrijwilligers zo’n driehonderd goodybags met de Thuispost, het magazine van de stichting. De mensen, veelal kwetsbare ouderen, waren verrast toen er plots een vrijwilliger met een attentie voor hun deur stond. Bij het afgeven van de attentie was er meteen even een praatje en dat werd door velen erg gewaardeerd.”

In de tijd dat er vanwege corona er geen bijeenkomsten konden worden gehouden, gingen vrijwilligers van Thuishuis Woerden langs bij ouderen om een kaartje te bezorgen. “Voor ouderen was het natuurlijk een hele vervelende tijd. Ze vertelden ons later dat ze het kaart op een zichtbare plaats in hun kamer hadden gezet zodat ze er de hele dag naar konden kijken. We beseften toen dat ons bezoekje aan de deur niet voor niets was geweest.”

Ondanks dat corona niet zo heftig meer rondgaat, durfde Thuishuis Woerden dit jaar (nog) geen Winterfeest te organiseren. “Omdat de goodybags in voorgaande jaren erg positief waren ontvangen, hoefden we dan ook niet lang na te denken wat we dit jaar zouden doen voor thuiswonende ouderen. Voor hen is zo’n tasje letterlijk een lichtpuntje in donkere dagen.”

Telefooncirkel
Dat er dit jaar bijna drie keer zoveel goodybags worden bezorgd, is niet ‘zomaar’. “Sinds begin dit jaar valt de telefooncirkel onder onze stichting”, zegt Ruyten. “Dus die ouderen krijgen ook een tasje.” Veel bedrijven, kerken en maatschappelijke organisaties uit Woerden dragen de actie een warm hart toe door allerlei spullen te doneren. “We hebben (winter)snacks, plantjes en allerlei leuke hebbedingetjes gekregen. Daarnaast gaat ook de Thuispost weer mee in de goodybag en een kerstkaart die leerlingen van basisscholen en middelbare scholen hebben gemaakt voor de ouderen.”

Het Kontakt – Woerdense Courant woensdag 14 december 2022