Gezellig BelMaatje fleurt de week op: ‘Het gevoel dat je niet vergeten bent’

Woerden – Stichting Thuishuis Woerden, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor eenzame ouderen, is sinds de lockdown begonnen met een nieuw initiatief: Belmaatjes. “Een belletje is corona-proof, kan flexibel vanuit huis en kan het verschil maken in iemands dag.”

“Door corona kunnen we veel dingen niet… maar wij kijken graag naar wat er nog wel kan! Zo rijden onze AutoMaatjes gewoon door, doen we nog steeds Thuisbezoeken bij de echt eenzame ouderen en koppelen we BelMaatjes.”

Een belletje is corona-proof, kan flexibel vanuit huis en kan het verschil maken in iemands dag. “Veel ouderen zitten al maanden binnen en zien en spreken heel weinig andere mensen. Even met iemand kunnen praten is dan echt heel fijn en geeft hen het gevoel ‘niet vergeten te zijn’ en brengt weer wat licht en lucht in de dag.”

Al circa 50 ouderen gekoppeld
Ondertussen zijn er al circa 50 ouderen aan een vast BelMaatje gekoppeld. “Dit betekent dat een lieve vrijwilliger wekelijks een oudere belt voor een gezellig praatje. Soms gaat het over het weer of het nieuws, anderen delen hun levensverhaal. Net waar de behoefte ligt, alles is goed.”

Er zijn veel bellijnen waar ouderen naartoe kunnen, maar veel mensen doen dit niet uit zichzelf. “Er is toch een drempel of schroom. Wij benaderen de ouderen uit ons bestand proactief en bellen hen zelf op, en dat werkt! Als onze vrijwilligers aanbieden om bijvoorbeeld vaker te bellen is er soms eerst wat aarzeling. Pas wanneer je zegt dat de belmaatjes het hartstikke leuk vinden om te doen, stemmen de ouderen toe. Ze willen zeker weten dat ze niet te veel zijn.”

Ouderen bereiken die we nog niet kennen
De ouderen die Stichting Thuishuis kent zijn al een aantal keer actief benaderd. “Via dit bericht willen we de ouderen bereiken die we nog niet kennen. Ook deze willen we graag de mogelijkheid bieden om met iemand te praten. Om even wat extra afleiding te hebben. Dus als u dit leest en denkt, ‘goh dat lijkt me wel fijn en gezellig’, ‘Ik spreek zo weinig mensen nu’. Of misschien kent u iemand waarvan u weet dat die veel alleen zit. Laat het ons weten!

Schroom niet om ons te bellen of mailen. Er staan allemaal fantastisch lieve vrijwilligers klaar die u heel graag zouden willen spreken! U hoeft ons maar één keer te bellen. Daarna zorgen we dat er iemand gekoppeld wordt en bellen we u. We zijn bereikbaar op werkdagen op 06- 83405125 of via coordinator@thuishuiswoerden.nl.

Woerdense courant, vrijdag 29 januari 2021