Bijna een op de tien Woerdense ouderen is erg eenzaam: ‘Niet tegen mijn kinderen zeggen, hoor’

Lotte Ruyten in haar kantoor. © Rianne den Balvert

Bijna tien procent van de ouderen in Woerden is ernstig eenzaam. Ze hebben door verschillende omstandigheden weinig of geen sociale contacten meer. ,,We komen soms schrijnende gevallen tegen.” 

,,En als je een verhaal hoort, zegt een oudere erachteraan: niet tegen mijn kinderen zeggen, hoor’’, zegt Lotte Ruyten van Thuishuis Woerden. De provincie Utrecht publiceerde dezer dagen cijfers over eenzaamheid onder ouderen in Woerden, Montfoort, Oudewater en De Ronde Venen. Alleen in Woerden gaat het al om acht procent dat ernstig eenzaam is en zich sociaal geïsoleerd voelt

Stichting Thuishuis Woerden is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. Niet alleen in de stad Woerden, maar ook in Kamerik, Harmelen en Zegveld.

Een van de bekende activiteiten van Thuishuis is de Thuisbus, die in de zomermaanden door stad en dorpen trekt, in een buurt waar veel ouderen wonen. Als de oude camper stopt, komen er tafels en stoelen naar buiten, wordt de bel geluid en kunnen de ouderen er terecht voor koffie, thee of iets anders, een spelletje en een praatje.

De Thuisbus trekt in de zomer de wijken in om ouderen te verleiden tot een praatje. © Thuishuis Woerden

AutoMaatje

,,Voor de ouderen is het samen theedrinken belangrijk, voor ons de verhalen. Zo hoor je wat er leeft en waar mensen mee zitten’’, zegt Ruyten. ,,Ook via mantelzorgers en de thuiszorg horen we met welke problemen mensen kampen en hoe eenzaam ze soms zijn. En wat dacht je van AutoMaatje, de vervoersdienst die door vrijwilligers wordt verzorgd voor de ouderen. Onderweg wordt gepraat, hoor.”

,,Al die vrijwilligers, thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers hebben hun oren en ogen open. Die zien en horen waar mensen mee zitten en kunnen dat doorgeven aan ons. Zo kunnen we ‘achter de voordeur’ komen bij die mensen.’’

”Mensen zijn nog in de rouw en zien er tegenop om er alleen op uit te gaan”

Lotte Ruyten, Thuishuis Woerden

Ouderen kunnen ook bijvoorbeeld naar De Plint voor een gezellige middag. En zo zijn er meer activiteiten. Hoe kan het dan dat acht procent toch nog ernstig eenzaam is?

Ruyten: ,,Denk aan een vrouw die haar partner heeft verloren. Hij regelde altijd alles en dat is dus weggevallen. Mensen zijn nog in de rouw en zien er tegenop om er alleen op uit te gaan. En ze zijn soms niet actief op de computer, dus via internet raad zoeken, lukt niet. Als je in de buurt van De Plint (Schilderskwartier, red.) woont, weet je misschien dit wijkontmoetingscentrum nog wel te vinden, maar niet elke wijk heeft zoiets.”

”Mensen schamen zich dat ze niet zelf er op uit kunnen of durven. Of schamen zich omdat ze nu om hulp moeten vragen”

Lotte Ruyten, Thuishuis Woerden

Stil lijden

,,Als we via tips van de thuiszorg of een mantelzorger bij zo iemand thuis komen, horen we soms echt schrijnende verhalen. De reden waarom men eenzaam is, is heel divers en heel persoonlijk. Ik noem het ‘stil lijden’. Mensen schamen zich dat ze niet zelf er op uit kunnen of durven. Of schamen zich omdat ze nu om hulp moeten vragen. En dan aan het einde van het gesprek zeggen ze dat dit vooral niet aan hun kinderen moet worden verteld.”

”U en ik zijn van een jongere generatie, vaak brutaal genoeg om er op uit te gaan, om hulp te vragen. Maar veel ouderen zijn niet gewend te doen”

Lotte Ruyten, Thuishuis Woerden

,,Wij kunnen ons dat misschien niet voorstellen. U en ik zijn van een jongere generatie, vaak brutaal genoeg om er op uit te gaan, om hulp te vragen. Maar veel ouderen zijn niet gewend te doen. ‘Niet klagen, maar dragen’ is hun motto dan. En bescheiden: niemand tot last willen zijn. En dan ligt eenzaamheid op de loer.’’

Alle (ernstig) eenzame Woerdenaren bereiken lukt Ruyten met haar Thuishuis niet. ,,We hebben een lijst met zo’n duizend mensen met wie we contact hebben. Met onder andere de Thuisbus hopen we steeds meer mensen te bereiken. En we hebben een activiteitenboekje waarin staat wat er zoal is voor ouderen in Woerden. Het is gratis te verkrijgen in onder andere de bibliotheek.’’

Ruud F. Witte- AD –