Arie’s Angels: kroegpersoneel belt Woerdense ouderen van Stichting Thuishuis voor een praatje

Van links naar rechts: Lotte Ruyten, Erik Thuis, Tijmen Donker en Floor van de Hoef. Thuis en zijn personeel vormen Arie’s Angels, waarmee ze ouderen opbellen om eenzaamheid op te sporen en te verkleinen. © Rianne den Balver

Arie’s Angels: kroegpersoneel belt Woerdense ouderen voor een praatje

Kroegbaas Erik Thuis en zijn personeel hebben het biertjes tappen tijdelijk ingeruild voor telefoongesprekken voeren. Onder de naam Arie’s Angels bellen ze ouderen in Woerden op voor een praatje. ,,Vaak bedanken ze aan het eind wel drie keer voor je belletje.”

Mevrouw Maat (89) uit Woerden krijgt wekelijks een belletje of bezoekje van een vrijwilligster van het Thuishuis. ,,Als ik ‘s morgens mijn bed uitkom dan denk ik meteen verheugd: vandaag komt of belt er iemand. We hebben het dan eigenlijk over van alles. Het is heel fijn en ik reken er ook altijd op.” Voor haar zijn de telefoontjes heel belangrijk tegen eenzaamheid.

En zij is echt niet de enige in Woerden, weet Erik Thuis. Omdat café Victoria dicht is en de dagen korter worden, bedacht Thuis dat hij wat wilde doen voor anderen. ,,We hebben vanwege corona wat tijd over en voor veel mensen is het een lastige tijd, helemaal nu de winter eraan komt”, vertelt Thuis. De kroegbaas vroeg Lotte Ruyten van Stichting Thuishuis Woerden of ze iets konden doen voor ouderen.

”Ik ben zo blij dat Erik en zijn mensen dit oppakken, want zij zijn vanuit de horeca gewend een praatje te maken, door te vragen en dienstbaar te zijn”

Lotte Ruyten, Stichting Thuishuis Woerden

,,Dat aanbod kwam precies op het goede moment”, vertelt Ruyten. De vrijwilligersorganisatie biedt allerlei diensten en activiteiten aan, zoals Automaatje, de Thuisbus, Thuisbezoek en het Thuishuiscafé. ,,We hebben een bestand van bijna duizend ouderen die hiervan gebruikmaken, maar vanwege het coronavirus gaan veel groepsactiviteiten niet door. Toen in maart alles werd afgelast, hebben we hulp gekregen van De Meiden van Woerden om iedereen af te bellen en dat was een behoorlijke logistieke klus.”

Een klusje dat Thuis wel zagen zitten. ,,We hebben met het personeel Arie’s Angels opgericht en gaan de komende maand alle ouderen bellen die bekend zijn bij het Thuishuis”, vertelt kroegbaas Thuis. Personeelsleden Tijmen Donker (18) en Floor van de Hoef (18) zijn twee van die bellende engeltjes. Zij bellen ouderen op om te vragen hoe het gaat en of ze nog ergens hulp bij kunnen gebruiken.

Ruyten: ,,Ik ben zo blij dat Erik en zijn mensen dit oppakken, want zij zijn vanuit de horeca gewend een praatje te maken, door te vragen en dienstbaar te zijn.”

Snelle babbel

Donker zegt inderdaad profijt te hebben van zijn horeca-ervaring. ,,Het lijkt een beetje op de snelle babbel in de kroeg waarbij je ook een gesprekje aangaat als je een biertje brengt.” Dat hij mensen belt die gerust zestig of zeventig jaar ouder zijn, maakt daarbij niet uit. ,,Alleen soms moet ik mezelf drie keer voorstellen omdat ze me niet verstaan.”

”We vragen ook of ze het fijn zouden vinden als er vaker iemand opbelt om te vragen hoe het gaat”

Floor van de Hoef (18), werkneemster bij café Victoria

Volgens Thuis, die zelf ook al wat telefoontjes pleegde, heb je snel genoeg door waar een oudere behoefte aan heeft. ,,Met sommigen gaat het goed en ben je snel uitgebeld, maar anderen geven wel aan dat ze het lastig hebben nu er veel minder kan. Er zijn ook mensen die in eerste instantie zeggen dat het prima gaat, maar waarmee je na wat doorvragen toch twintig minuten aan de lijn hangt. Je krijgt allerlei verhalen te horen, over hun breiwerkje tot een slechte diagnose die ze hebben gekregen.”

Concrete hulpvragen zijn er tot nu toe weinig. ,,Maar dat kan zo maar toenemen als het kouder en glad wordt”, denkt Thuis. ,,Veel ouderen geven aan dat ze wel familie of buren hebben die bijvoorbeeld boodschappen willen doen, maar dat ze hun kinderen niet steeds willen lastigvallen”, zegt Van de Hoef. ,,We vragen dan ook of ze het fijn zouden vinden als er vaker iemand opbelt om te vragen hoe het gaat.”

Ruyten weet uit ervaring dat de telefoontjes heel erg gewaardeerd worden door ouderen. ,,Ze zijn blij met het praatje en vinden het fijn dat er even aan hen gedacht wordt. Zeker in deze donkere dagen en nu de feestdagen eraan komen die toch anders gevierd gaan worden door corona.”