Thuishuis-Café


Woerdense ouderen ontmoeten elkaar weer bij het Thuishuiscafé:
‘De muren thuis zeggen niets’

Ouderen die graag nieuwe mensen willen ontmoeten, komen dinsdagmiddag samen in het Thuishuiscafé in de Pompier om te sjoelen of koffie te drinken. Ze zoeken gezelligheid. ,,Je kunt je kinderen ook niet de hele tijd lastigvallen.”
Bijna alle tafels van Café de Pompier zijn al bezet. Het is de eerste bijeenkomst van het Thuiscafé in het nieuwe jaar. Op de tafel naast de deur vliegt er een schijf uit de sjoelbak.
Aan de andere kant van het café zijn drie tafels bezet waar heftig wordt gerummikupt. Jannie Kloos en Jeanine Daalhuizen proberen een nieuw spel genaamd Skip-Bo. ,,Ik ken het ook niet, maar zo leer je weer eens wat”, zegt Jeanine.Haar man is vijf jaar geleden gestorven en ze woont nu boven wijkcentrum De Plint. Van oorsprong komt Jeanine uit de Vechtstreek, waardoor ze niet veel mensen kent in Woerden. ,,We moesten verhuizen naar een appartement. Nu ben ik alleen, dus zoek ik wat gezelligheid. De muren thuis zeggen namelijk niets terug.”Jannie woont ook alleen en komt naar het Thuishuis-café voor de gezelligheid. ,Je kunt je kinderen ook niet de hele tijd lastig vallen, die hebben hun eigen leven.”Rummikupclub

In de hoek van de serre zitten vier dames fanatiek te rummikuppen. Pas als het spel voorbij is, hebben ze even tijd om antwoord te geven. ,,Ali heeft gewonnen”, wordt er gemeld. ,,Ik heb m’n rondedansje al gedaan en dat doe ik geen tweede keer”, zegt Ali Pfaff gierend.Naast haar zitten Gerry van Vliet, Tiny Firense en Margriet Schotanus. ,,We zijn de Rummikupclub”, zegt Tiny. ,,Je bent echt een kleine haaibaai, Tiny”, zegt Gerry. ,,Ach, zolang we maar schik hebben.”De Rummikupclub kent elkaar van vroeger of via andere seniorenactiviteiten. Nu het winter is, ontmoeten ze elkaar tijdens het Thuishuis-café. ,,Ik kom hier voor de gezelligheid. Dan kunnen we even bijkletsen en koffie drinken”, zegt Margriet.Mannen

Het valt de vrouwen op dat er vandaag wél drie mannen zijn. ,,Die blijven normaal weg”, zegt Gerry. Geen goede plek dus om potentiële dates te ontmoeten. ,,Daar heb ik ook geen interesse in. Ik ga niet m’n hele leven omgooien. Ik ben net eindelijk tot rust gekomen”, zegt weduwe Margriet. ,,Foei”, klinkt het van de tafel. Ze kan er echter niet mee zitten. ,,Ik ben net klaar met rouwen en heb geen zin meer in dat gedoe.”

En hoewel de vier dames zich daarin wel kunnen vinden, heeft alleen zijn ook negatieve kanten. Vooral ‘s avonds is het lastig volgens Ali. ,,Dan zie je dat lege bed en dan denk je: gadver, wat ongezellig. Daar ben ik nog steeds niet aan gewend.”Afspreken

Die gedachte wordt al snel weer omgezet in een geintje. ,,Ik rol altijd lekker door naar de andere kant gedurende de nacht”, zegt Tiny.

Gerry bestelt ondertussen nog een rood wijntje: ,,Ik ben toch immers uit!”

In je eentje naar een café komen, kan toch best spannend zijn. ,,Maar wij hebben manieren om het wat makkelijker te maken”, vertelt Lotte Ruyten van Thuishuis Woerden. Zo kunnen eenzame ouderen van tevoren afspreken met iemand van de stichting, zodat ze bij een volgende bijeenkomst een bekend gezicht zien. ,,Zo proberen we mensen ook over te halen om te komen. De drempel is al iets lager als je iemand kent.”